“Sıfır Atık, atık yönetimi yaklaşımının temel felsefesini değiştiren ve atıkların oluşturulmasını en aza indirme, yeniden kullanma, geri dönüşüm ve enerji üretimi gibi yöntemlerle atık miktarını minimum seviyeye indirme hedefini benimseyen bir sürdürülebilirlik yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, atıkların çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlar.

Sıfır Atık Yönetimi
Sıfır atık yönetimine ilişkin genel bilgileri, yapılacak faaliyetleri ve gerekli yönlendirmeleri içermekte olup, sıfır atık sistemine geçişin sistemli bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yardımcı olmak için hazırlanmıştır.
Çalışma Ekibinin Belirlenmesi
Sıfır atık yönetim sisteminin kurulumundan, uygulanmasına ve izlenmesine kadar olan süreci takip edecek sorumlu kişi veya kişileri belirleyerek bir çalışma ekibi oluşturunuz
Planlama
Atıkların türü ve kaynaklarının belirlenmesi, kullanılan ekipmanlar ve ilgili personelin durumunun ortaya konulması sisteme geçişin planlanmasında önemlidir. Atığın türüne ve miktarına etki edebilecek faktörler tespit edilmelidir.
Eğitim/ Bilinçlendirme Faaliyetleri
Sıfır atık yönetim sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla hedef kitleye yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve uygulamaya katılımının teşvik edilmesi
önemlidir.
İzleme, Kayıt Tutulması ve İyileştirme Faaliyetleri
Uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma
ekibi tarafından belirli zaman aralıkları ile izleme yapılır ve varsa uygulamanın aksayan yönleri, eksiklikler veya geliştirilecek taraflar tespit edilir, eksiklikler giderilir, önlemler alınır.

Biriktirme Ekipmanlarının Belirlenmesi
Kağıt, cam, plastik ve metal gibi geri dönüşebilir atıkların diğer atıklara karıştırılmadan, temiz bir şekilde toplanması sağlanmalıdır. Bütün birimleri dikkate alarak geri dönüşebilir atıklar, biyobozunur atık (organik atık) ve diğer atık türleri için gerekli ekipman ihtiyacını belirleyiniz. Mevcut durum çalışmasında elde edilen verilere göre hangi ebatlarda kaç adet olacağına ve ekipman türüne karar veriniz. Mevzuat gereği asgari ikili biriktirme (değerlendirilebilir atıklar ve diğer atıklar) yapılması gerekir. Kağıt, cam, metal ve plastik atıklar tek bir ekipman içerisinde biriktirilebileceği gibi malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme de yapılabilir.
Yeni ekipman almak yerine mevcudu kullanmak sıfır atık yaklaşımının temel prensiplerinden biridir. Biriktirme ekipmanının eski/kullanılmış olması, malzemesinin türü ve ekipmanın renginden ziyade sıfır atık sistemine uygun renkte etiketlemenin yapılması önemlidir. Mevcut durumda atık biriktirme ekipmanı olarak kullanılabilecek ekipmanlarınız var ise bunlar üzerine uygun etiketleme veya renklendirme yapılarak biriktirme ekipmanı olarak kullanabilirsiniz.
-
Kağıt-karton atıkları için mavi
-
Plastik atıklar için sarı
-
Cam atıklar yeşil
-
Metal atıklar için gri
-
Organik atıklar için kahverengi
-
Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar için siyah
-
Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için şeffaf
-
Ekmek artıkları için mor
-
Yemek artıkları için beyaz
-
Tıbbi atıklar için ilgili Yönetmelik gereği poşetlerde kırmızı, kova ve konteynerlerde turuncu olarak belirlenmiştir


Geçici Depolama Alanının Oluşturulması
Geçici Atık Depolama Alanı toplama noktalarından alınan atıkların teslim edilinceye kadar bekletileceği alandır. Siz de ilçenizdeki toplama taşıma sıklığına göre ve oluşan atıkların miktarını dikkate alarak bir geçici depolama alanı teşkil ediniz.
Geçici depolama alanı, uygun bir yer belirlenerek mevzuata uygun bir biçimde teşkil edilmelidir. Eğer teknik açıdan mevzuata uygun bir yeriniz var ise yeniden bir geçici depolama yapmanız gerekmeyecek, mevcut alanı düzenlemeniz yeterli olacaktır. Bu alan kurulurken/düzenlenirken, toplanacak atık türleri ve miktarı göz önüne alınmalıdır. Toplayacağınız atıkları geçici depolama alanına taşımayı planlarken yaya trafiği ve araç trafiğini dikkate alınız.
Uygulanacak sıfır atık yönetim sistemi modeline göre alanın kaç bölmeli yapılacağı ve depolanacak atık miktarı baz alınarak alanın büyüklüğü belirlenmelidir. Bölmelere yerleştirilecek konteynerlerin hacimleri, kaç adet sığabileceği ve hareket alanları da göz önünde bulundurularak bölmeler boyutlandırılmalıdır.
Sıfır Atık Bilgi Sistemi Girişleri
-
Firma adı, tesis adı, vergi no, il, ilçe, adres, yetkili ad soyad, yetkili telefon, yetkili e-posta, kayıt tarihi bilgileri otomatik olarak EÇBS’den çekilmektedir
-
Kurum Türü,
-
Yıllık Oluşan Atık Miktarı (kg),
-
Koridor Uzunluğu (m)* (Ortalama 1 kat uzunluğu),
-
Kat Sayısı * (Zemin kat 1 kabul edilir),
-
Yemekhane olup olmadığına dair bilgi, Yemek Yiyen Kişi Sayısı (kişi),
-
Yeşil Alanı olup olmadığına dair bilgi, Yeşil Alan -Bahçe Alanı (m²),
-
Revir olup olmadığına dair bilgi,
-
Atık türü bazında toplanan atık miktarı,
-
Atık türü bazında yerleştirilen ekipman sayıları,
-
Hedef kitlelere göre eğitim verilen kişi sayısı,
-
Kurulan geçici atık depolama alanı bilgileri, girişi yapılır
